SESTER – Questions And Answers To Be Shared

by Yani on March 13, 2012 · 12 comments in Personal

Assalamualaikum and Hi πŸ˜€

Last night I’ve been tagged to answer some questions about SESTER. Here, her blog which asking the XIs to complete her task. And now, yeah I’m pretty excited to make a post about that with answering those questions plus maybe this would help you to know more about SM Sains Kuala Terengganu (SESTER). Ceceyh.

So, dear you-girl-who-never-want-your-name-to-be-mentioned-I-guess-eh? Okay, I’m going to answer those your questions now! Heh.

Nama penuh saya β€” Fatin Azyani Ahmad Razi.

Budak- budak SESTER panggil saya β€” Yani.

Saya budak rumah β€” GAMMA!

Saya ingatkan SESTER ni β€” Sekolah Berasrama Penuh (SBP) biasa-biasa je.

Rupa – rupanya SESTER ni β€” SBP no 1 Terengganu. No 1 dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) selama 7 tahun berturut-turut. Saya pun macam rasa agak hebat gak ah sikit. Kahkahkah.

SESTER patut kekalkan β€” Aktiviti berkayak setiap tahun yang diadakan untuk pelajar Tingkatan 4. Sebab ni the best ever yang saya rasa sekolah lain tak ada.

SESTER patut tingkatkan β€” Kecemerlangan dalam bidang akademik, yang pasti. Dan tak lupa sukan pun sama.

SESTER patut kurangkan β€” Masalah air. Heheh.

Event paling best kat SESTER ialah β€” Ahhh. Banyak ni, nak tulis semua boleh?

  1. Malam Anugerah SESTER. Sebab makanan banyak. Kahkahkah. Semua orang pun mesti lawa-lawa handsome-handsome masa ni. Ceceyh.
  2. Majlis Hari Raya. Ohoi~ Ni pun best sebab makanan banyak gak. Haha.
  3. Hari Graduasi pun sama! Untuk pelajar Tingkatan 5 lah kan. Entah lah, aku tak reti nak describe macam mana, tapi memang best gila.
  4. Majlis Anugerah Cemerlang (MAC) bagi aku best sebab masa tu aku dapat tafsir Quran yang kecik tu sekolah bagi. Haru kau tahu. Macam nak menangis je. Oke bai.
Majlis Graduasi SESTER 2011

Malam Anugerah SESTER

Malam Anugerah SESTER

Memori paling indah di SESTERΒ β€” Masa SPM! Sebab masa ni peraturan tak ketat dah. Handphone boleh bawak, boleh keluar ikut suka hati je, bila habis paper tu kan, mentang-mentang lah ada gap 4 hari, habis je paper petang tu terus keluar outing. Pergi makan. Kahkahkah.

SESTER Girls' Outing

Huda's Birthday

Bila masuk SESTER, korang tak sepatutnya buat β€” Buat masalah yang pasti. Kalau terdesak sangat nak buat masalah, buatlah. Tapi kalau dah buat tu kan, pandai-pandai lah cover. Sumpah aku cakap.

Bila masuk SESTER, korang sepatutnya β€” Watlek watcool watpeace je walaupun korang rasa macam terseksa jiwa dan raga. Sebab rasa terseksa ni sekejap je. Aku boleh cakap the worst ever feeling mungkin masa first week menjejak di SESTER atau pun korang tak dapat result yang korang target. Lahh. Tu lah aku cakap watlek. Semua ada hikmah. Dan korang sepatutnya bersyukur gilaaa okay. Kau cakap SBP mana lagi yang ada sistem bilik (sekolah lain dorm okay), pastu ada cc, komputer flat screen lagi, cun betul dah sekarang aku dengar boleh bawak laptop dah (jeles betul).

Asrama SESTER sepatutnya ada β€” Freezer yang kecik tu dalam bilik. Kahkahkah. Okay aku demand. Ada apa ek. Entah lah, aku rasa macam semua dah okay.

Asrama SESTER sepatutnya takde β€” Bilik menggosok. Yeah, I’ve to agree with Eika.

Apa yang SESTER ada tapi SBP lain takde β€” Sistem dobi yang menjimatkan. Haha. Yang aku tahu kebanyakkan sekolah berasrama dia punya sistem dobi tu ada yang masuk syiling RM2.00 tu setiap kali nak basuh baju, ada gak yang bayar bulan-bulan (mungkin) tapi kalau SESTER, kau bayar RM40.00 setahun dan kau basuhlah berapa banyak baju pun kau nak basuh dalam setahun tu. Serius aku cakap jimat. Kalau tak percaya kau kira sendiri.

Apa yang SESTER takde tapi SBP lain ada β€” Astro! Kahkahkah. Tak tau lah. Aku pun tak pasti sebenarnya semua SBP lain betul ke ada Astro tapi hari tu aku pergi INTEGOMB ada Astro. SBP lain-lain seluruh Malaysia tak pasti pulak. Yang pasti SESTER takde Astro. Takpe lah, bila lah sangat nak tengok TV. Hari minggu je pun.

Bagi saya, nak survive kat SESTER kena β€” Sabar, kuat hati dan mungkin kena struggle kuat sikit kalau korang tak nak rasa jatuh lah kan. Korang tahu kan SBP ni orang cakap sekolah budak pandai, hehe. Yelah, budak-budak yang masuk sini semua yang dapat result power masa PMR dulu. Kalau dulu korang mungkin budak top kat sekolah mungkin bila masuk SESTER ni hilang entah ke mana top tu. Betul. Tapi jangan ah ambik port sangat dengan perasaan sedih tu. Sebab tu kena sabar, dan struggle lebih. Dan, jatuh sekali-sekala okay apa, sebab tu lah sebenarnya β€˜ubat’ untuk korang naik balik.

Aspura SESTER nampak macho bila β€” Bila mana eh. Entah! Haha.

Saya benci bila Aspura SESTER β€” Berkumpul ramai-ramai dah lepas tu kita nak kena lalu melintasi dorang. Bajet segan ah kan. Hahaha. Okay, mana ada benci. Biasa je.

Aspuri SESTER nampak comel bila β€” Bila-bila masa okay. Mana ada aspuri SESTER tak comel.

Saya benci bila Aspuri SESTER β€” Skip dobi. Haha.

Cikgu paling popular kat SESTER β€”Ramailah.
Sebabnya β€” Masing-masing cikgu ada stail masing-masing dan popular dengan cara masing-masing. Trust me πŸ™‚

Ucapan saya untuk budak- budak Batch XI β€” Once XIs, forever XIs, okay. Jangan kita satu batch bila dalam sekolah je. Nanti masing-masing akan ada haluan masing-masing, masa tu jangan lupa kawan-kawan kita. Hihi. Nanti kalau siapa-siapa nak fly mana-mana ke bagitahu ah, boleh hantar ramai-ramai. Nanti gak kalau ada yang dah nak kahwin ke post lah dekat group tu jemput semua budak batch. Okay?!

Kalau saya mampu putarkan balik masa, saya nak β€” Kembali ke masa Regatta Kayak Kapas-Marang sampailah habis sekolah. Dan betulkan apa yang tak betul, suarakan apa yang tak disuarakan, dan macam-macam lagi. Haih. Tapi, tu semua orang cakap, kenangan kan. Okay, rindu.

Jadi ini semua, ikhlas dari hati yang terdalam,
Yani. Sesterians Batch XI [’10-’11]

{ 12 comments… read them below or add one }

1 Syarmim March 14, 2012 at 1:40 AM

Nice!!!

Reply

2 Yani March 14, 2012 at 11:35 AM

Okay? Dah jawab dah semua soalan. Heheh πŸ˜›

Reply

3 nisa' matan March 14, 2012 at 12:17 PM

awesome. =)

Reply

4 Yani March 14, 2012 at 1:05 PM

Nisa dah buat ke belum. Hehe :p

Reply

5 ima March 15, 2012 at 2:29 PM

love it!

Reply

6 Yani March 15, 2012 at 6:00 PM

Ima pun buatlah satu! πŸ˜€

Reply

7 anis aida March 15, 2012 at 5:20 PM

hehehe sukaaa kerek kerek… hakhak πŸ˜›

Reply

8 Yani March 15, 2012 at 6:00 PM

Hahaha. πŸ˜›

Reply

9 amir adzhari April 11, 2012 at 9:18 PM

yanie the best…….
citer psl skolah mmg btul…..
respect u yanie!!!!!!
hahahaha……

Reply

10 Mysara Newrie May 24, 2012 at 1:10 PM

hey ~ saya pun budak sester πŸ™‚ batch 08/09 πŸ™‚

Reply

11 Yani May 25, 2012 at 12:01 AM

Ohh hey! πŸ˜€ Saya batch 10/11. Nok kabo gok ho. Haha.

Reply

12 SM:)E September 8, 2013 at 7:04 PM

Nk tanya… sester ni ada asingkn lelaki n perempuan dlm apa2 aktiviti tak? ke men campur je laki pompuan? tolong ye?

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: